документація

пятница, 4 мая 2012 г.


                   Адаптація до дитячого садка


Хоча в дитячий садок тепер приймають дітей і різного віку, найбільш сприятливим є вік між 3 і 5 роками.
Заздалегідь підготуйте дитину до думки про дитячий садок, до необхідності відвідувати його. І перше, що потрібно зробити, - приблизно за місяць до того, як вона почне ходити туди, - поменше, чим звичайно, будьте поруч із нею. Друге - докладно розповідайте  про дитячий садок, організуйте екскурсію до садка, щоб дитина дізналася, що це таке, і в неї складеться власне уявлення про нього. Скажіть дитині, що ви дуже пишаєтеся нею - адже вона уже така доросла, що може сама ходити в дитячий садок. Але й не робіть із цієї події проблему, не кажіть щодня про майбутню зміну вїї житті.

Гот
уйте дитину до спілкування з іншими дітьми й дорослими: відвідуйте з нею дитячі парки й майданчики, привчайте до гри в пісочницях, на гойдалці. Ходіть з нею на свята, на дні народження друзів, спостерігайте, як вона поводиться: соромиться, усамітнюється, конфліктує, б'ється або ж легко знаходить спільну мову, контактує з однолітками, тягнеться до спілкування.

Коли ви підбираєте дитячий садок, саме головне не в його зовнішньому вигляді, зручностях і красі інтер'єра, а у вихователях
 та навчально-виховному підході. Прийдіть у дитячий садок і спостерігайте за дітьми: чи задоволені вони, чи подобається їм там. Гарний дитячий садок - місце дуже гучне. Якщо протягом півгодини ви не почуєте шуму й гамору, а також вибухів сміху, пошукайте інший садок для вашої дитини.

Познайомтеся з вихователем групи заздалегідь, розповідайте про індивідуальні особливості вашої дитини,
що їй подобається,що ні, які в неї вміння та навички, у чому потребує допомоги, визначте, які методи заохочення й покарання прийнятні для вашої дитини.

Із самого початку допоможіть дитині легко ввійти в дитячий садок. Адже в
она уперше в житті розлучається з будинком, з вами, віддаляється від вас, хоча й усього на кілька годин. У перші дні відвідування садка не залишайте дитину одну відразу, найкраще щоб вона сама відпустила вас. А, розлучаючись, не забудьте завірити, що неодмінно повернетеся за нею.

Коли ви йдете,
розлучайтеся з дитиною легко й швидко. Звичайно ж, ви турбуєтеся про те, як буде вашій дитині в дитячому садку, але довгі прощання зі стурбованим вираженням обличчя, у дитини викличуть тривогу, що з нею тут може щось трапитися, і вона довго не буде вас відпускати.

Як
що дитина із важко розлучається з матір'ю, то бажано перші кілька тижнів нехай відводить у дитячий садок її батько.

Дайте дитині в садок
її улюблену іграшку. Нехай іграшка ходить разом з нею щодня й знайомиться там з іншими, розпитуйте що з іграшкою відбувалося в дитячому садку, хто з нею дружив, хто кривдив, чи не було їй самотньо. Таким чином, ви довідаєтеся багато чого про те, як вашому маляті вдається звикнути до садка.

Деякі діти в перші дні дуже утомлюються в дитячому садку від нових вражень, нових друзів, нової діяльності, великої кількості народу. Якщо дитина приходить додому втомлена і
знервована, це не значить, що вона не в змозі звикнути до дитячого садка. Можливо, таку дитину необхідно забирати раніше з садка.
Пограйте з дитиною домашніми іграшками в дитячий садок, де якась із них буде самою дитиною. Проаналізуйте, що робить ця іграшка, що, говорить, допоможіть разом з дитиною знайти їй друзів і спробуйте вирішити проблеми вашої дитини через неї, орієнтуючи гру на позитивні результати.

Буває,
що дитина не приймає вихователя: “Я не піду до неї, вона кричить, зла” і т.д. Якщо це повторюється щодня, то залишається тільки поспівчувати й спробувати перевести дитину в іншу групу. Не давайте їй страждати й спілкуватися з неприємними людьми. “Друга мама” для вашої дитини повинна бути схожа на вас за своїми виховними методами, мати здатність ураховувати й розуміти унікальність і індивідуальність кожної дитини.

Не поспішаєте, вибираючи для вашої дитини дитячий садок, а будьте спостережливі й завбачливі. Погано як
що прийдеться занадто часто міняти садки. Краще якщо дитина відвідує увесь час той самий садок. Один раз поміняти його - не страшно, але шість або сім разів - це вже шкідливо.

Не віддавайте дитин
у в садок тільки тому, що у вас народилася ще одна дитина, навіть якщо це й полегшить вам життя. Ваш старший син або дочка й без того відчує, що в будинку з'явився непрошений гість, і ваше рішення він неодмінно витлумачить як своє вигнання, зробивши висновок, що ви проміняли його на немовляту. Тому якщо ви, очікуючи дитину, все-таки вирішите віддати старшого в дитячий садок, зробіть це заздалегідь, до появи маляти.
Саме головне призначення дитячого садка в тому, щоб дати дитині можливість спілкуватися й грати з однолітками. І яким би не був дитячий садок гарним, не припускайтеся непоправної помилки - не вважайте, що він заміняє родину.

Комментариев нет:

Отправить комментарий